omslag1.gif

Nya Tärnöboken

– en dokumentation om öns historia

”Tärnö – med dertill hörande öar och skär” är en spännande historisk odyssé om en ö i Hällaryds skärgård i Karlshamn, Blekinge, genom århundradena.

Läs om hur det gick till när svenskarna erövrade Tärnö från danskarna på 1600-talet, om befolkningen på ön vid laga skiftet 1834 och hur den äldsta bebyggelsen på ön såg ut.

Här finns intressanta fakta kring lots- och tullverksamheten på ön, om fiskebåtarna, redskapen och hur den hårda vardagen som fiskarfamilj gestaltade sig för de som i början av 1900-talet levde på ön under knappa ekonomiska förhållanden.

Här finns berättelser, skrock och gamla sägner som florerade på Tärnö och i övriga skärgården förr i tiden, skildring av spökerierna som eskalerade på ön på 1940-talet och om den stora silverskatten från 900-talet som hittades på Tärnö år 1862.

Framförallt är boken kryddad med mängder av gamla bilder från ön, främst från början och mitten av 1900-talet. Detta och mycket mer finner du i denna omfattande historik.

Boken, som producerades år 2017, kostar 325 kr/st inkl moms och går att köpa på Lundins bokhandel i Karlshamn (öppet vardagar kl 10-18, lördagar kl 10-15)

Det går också utmärkt att beställa boken via formuläret nedan för postutskick inom landet (frakt tillkommer och faktura medföljer försändelsen).

Eventuella frågor besvaras av Roger Karlsson via e-post roger@purplepassion.se eller telefon 0733-26 80 62.